Borger, ikke bruker

Ordet bruker stammer mest sannsynlig fra et ønske om å se på oss som forbrukere av kommunale tjenester. I utgangspunktet et positivt ord. Et ord som burde få kommunene til å etterstrebe flest mulig tilfredse forbrukere. Slik ble det aldri, og bruker har blitt et negativt ord for oss som blir definert som det. Det blir et stempel, noe som sier du er annerledes, og på den måten setter kommunene deg i bås sammen med andre brukere. Tipper jeg er i båsen misfornøyd bruker! Gruppetenking kalles det, og gruppetenking fører til diskriminering.

For å illustrere hvordan gruppetenking fungerer vil jeg ta en historie fra Sortland kommune. Min venn Glenn har samme diagnose. Da han ytret ønske om å få BPA gjennom Uloba, ble han fortalt at det kunne han bare glemme. En annen bruker på Sortland hadde nemlig fått BPA gjennom dem, og brukeren hadde ikke klart å styre tjenesten selv. Han hadde på grunn av sykdom overforbruk av timer. Siste utvei var å ringe hjemmetjenesten. Dette er veldig typisk for kommunal gruppetenking. Du er bruker og trenger vår hjelp, ergo er du som alle andre brukere som trenger hjelp!

BPA er sterkt funder i IL-bevegelsen, og dens historie er som jeg skrev tett knyttet til afro-amerikanernes kamp for borgerrettigheter i USA på 50- og 60-tallet. Tanken er at vi alle er borgere av samme samfunn. Like rettigheter, like plikter og like muligheter. Derfor vil jeg – som uloba – ta livet av «brukeren» og gjenopplive borgeren. Eller siden bloggen min heter ikkedauenda, vil jeg helst begrave «brukeren».

Lenge leve borgeren!

11 tanker om “Borger, ikke bruker”

 1. Jeg har forstått det slik at på høyskolene leter de desperat etter et «nytt» ord for bruker.
  Det er hvert fall en diskusjon om dette på høyskolene.
  Mange vil gjerne bort fra brukerbegrepet nettopp av de grunner du skriver.

  Men hvilket ord skal man bruke?
  Vil ordet «borger» bli godtatt av alle?

  • Hva er det ikke å godta? Jeg vil gjerne ha beskjed hvis jeg ikke er ansett som fullverdig borger.

   At kommunen får meg til å føle meg som en umyndiggjort bruker er et problem jeg vil til livs! Bruker skiller meg fra «alle andre» som ikke trenger assistanse. Problemet er at definisjonen av ordet «bruker» er så inngrodd i systemet at å bytte det ut med borger skaper forvirring. Det ser ut til at folket ønsker å definere oss som noe annet. Ville du likt å konsekvent bli kalt for funksjonsfrisk i stedet for student f.eks? Og da er deler av ordet positivt ladet. Frisk i stedet for syk. Ord er vanskelig, men ord skaper holdninger. Jeg sliter selv med å la være å bruke de mest forslitte ordene. Jeg er redd for å ikke bli forstått.

   Da Uloba lette etter nytt ord til Brukerstyrt Personlig Assistanse, var Selvstyrt Personlig Assistanse det mest naturlig. Men forkortelsen BPA var innebygd i systemet, og en omlegging til SPA ville skapt total forvirring. Dermed ble borgerbegrepet født og «brukeren» gravlagt.

   Sett deg ned å skriv ord du forbinder med bruker. Det blir ikke mange positive assosiasjoner. Veldig ofte dras tankene over til misbruk. Bruker stoff…

 2. Ja, det er ikke lett å finne egnede ord.
  Hørte første gangen ordet funksjonshindret her på bloggen og oppfattet det som et genialt ord i og med at det faktisk også inneholder referanse til den definisjonen på funksjonshemmet som blir brukt på skola.
  Har foreslått ordet tatt i bruk til et par lærere.

 3. Hei du:) har du en mailadresse jeg kan nå deg på?

 4. good post to help someone looking for assitance.

 5. Her er jeg uenig med deg! En ‘bruker’ er et godt ord på en som benytter et tilbud/tjeneste enten den nå er statlig, kommunal eller privat. Du kan evt.utdype hva slags bruker ved å skrive f.eks. ‘Skype-bruker’ e.l., mens en ‘borger’ vil bli oppfattet noe bredere og gjerne da både ‘brukere’ og ‘ikke-brukere’.

  Legger du et helt annet og mer odiøs mening i ordet ‘bruker’, så tror jeg det sitter litt mellom ørene dine? Din fortolkning kan være gal i 90% av tilfellene. Dette blir omtrent som debatten rundt ordet ‘neger’? 95% mener ‘en person med utspring i Afrika’, dvs. med ,negroide trekk’ (jfr. ‘indianer’, ‘Skandinav’ osv.) Er du ‘neger’ av fødsel og oppfatter begrepet odiøst, så er det vel egentlig du selv som har et ‘kompleks-problem’?

  Det amerikanske ‘nigger’ er derimot noe helt annet!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..